Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Lisztérzékenységről cikkek képes leírás - Kenyér.tlap.hu
részletek »

Lisztérzékenységről cikkek - Kenyér.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kenyer.tlap.hu » Lisztérzékenységről cikkek
Keresés
Találatok száma - 12 db
A gluténmentesség megvalósítása egy életen át

A gluténmentesség megvalósítása egy életen át

A kezeletlen coeliakiának számos szövődménye alakulhat ki, mint például rosszindulatú vékonybél-elváltozások. A coeliakia kezelését tehát úgy valósíthatjuk meg, hogy a glutént kiiktatjuk az étrendből. Tilos fogyasztani a búzát (beleértve a durum, tönköly), árpát, rozst, zabot, Tritikálét, Kamutot illetve az ezeket akár nyomokban is tartalmazó ételeket, élelmiszereket.

A lisztérzékeny gyermekek diétája

A lisztérzékeny gyermekek diétája

A lisztérzékeny gyermekeknél a diéta rendkívül fontos és elengedhetetlen. Célja: a klinikai tünetek megszűnése, a bélcsatorna felszívó funkciójának javítása és a vékonybél-nyálkahártya bolyhai regenerációjának elősegítése. A helyesen összeállított étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Az étrend lényege, hogy helyettesíteni kell a nem fogyasztható gabonaféleségeket más növényi alapanyagokkal (kukorica, rizs, sárgaborsó, szójaliszt, illetve kukorica- és burgonyakeményítő).

Édesség receptek lisztérzékenyeknek

Édesség receptek lisztérzékenyeknek

A lisztérzékenységben szenvedőknek tilos gluténlisztet, búzát, árpát, rozst, zabot és tönkölybúzát tartalmazó termékeket, őrleményeket, valamint malátát és malátakivonatot fogyasztaniuk. Kerülniük kell azokat a gabonaféléket is, amelyeket ezek keresztezésével termesztenek vagy állítanak elő (pl.: búzaliszt, búzakorpa, búzadara, búzacsíra, búzacsíraolaj, búzakeményítő, módosított búzakeményítő, hidrolizált búzafehérje, búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer). Ezért összegyűjtöttünk ebben a rovatban pár édességet, melyet a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatnak!

Egy életen keresztül- lisztérzékenység

Egy életen keresztül- lisztérzékenység

A vitaminsziget útmutató az egészségük megóvásáért tenni akaróknak. Naponta frissülő írásainkban, enciklopédiánkban, tudástárunkban, szakértő rovatunkban sok érdekes témát boncolgatunk, különös figyelmet fordítunk arra, hogy az egészséget hasznos ötletekkel, tippekkel tegyük mindenki számára elérhetővé.

Fontos információk a lisztérzékenységről

Fontos információk a lisztérzékenységről

A Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete által második alkalommal megrendezett, szakorvosok és dietetikus tanácsadók részvételével zajlott tanácskozáson, a 'Lisztérzékenyek Napján' Szegeden a betegek és az érdeklődők számos új információt tudhattak meg betegségükről.

Gluténmentes ételek - receptek

Gluténmentes ételek - receptek

Ha Ön ételallergiás, vagy barátai között is akadnak néhányan, akik nem ehetnek mindent, most olyan, eddig egyedülálló étlapot látogat, amely táplálék-túlérzékenységben szenvedőknek szól hagyományos magyar és új ételek receptjeivel, és az ételekről készült színes fotókkal.

Ha tilos a kenyér

Ha tilos a kenyér

A lisztérzékenységet a gyermekek betegségének tartották hosszú ideig, pedig a felnőttkori megjelenése gyakran előfordul. De hogyan ismerhető fel a betegség? Hogyan kezelhető? A lisztérzékenység nagyon színes betegség változatos tüneteket okozhat.

Hogyan illik a gabona a baba étrendjébe?

Hogyan illik a gabona a baba étrendjébe?

A tejpépek hallatán a legtöbb édesanyának a tejbegríz jut eszébe, mint finom kanalas desszert. A csecsemőknél a tej- és gabonapép szerepe hasonló a felnőtt étrendben jelenlévő kenyéréhez, mely fontos energiaforrást jelent a mindennapi étkezésben. A kenyérhez hasonlóan a tej- és gabonapépeknek is fő alkotórésze a B-vitaminban gazdag gabona. A liszttel szemben viszont a pépek értékesebbek, mivel ásványi anyagokkal és vitaminokkal kiegészítettek. Sokan azt gondolhatják, hogy a pépek leginkább reggelire vagy köztes étkezésre alkalmas ételek, holott tápanyag- és energiatartalmuknál fogva önálló fogásként is megállják a helyüket. Zöldséggel, gyümölccsel gazdagítva változatos és energiadús táplálékot biztosítanak a babák számára.

Lisztérzékeny babák táplálása - receptek

Lisztérzékeny babák táplálása - receptek

Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyermekeinket születésük pillanatától mérgezzük? Ez tény! Sajnos igaz! Hol a megoldás? Segítsünk gyerekeinknek egészségesen élni, már születésükkor! Ezen az oldalon a lisztérzékeny babák táplálásához adunk receptötleteket.

Hirdetés
Lisztérzékeny étrend alapelvei

Lisztérzékeny étrend alapelvei

A lisztérzékenység - cöliákia, vagy glutén érzékenység a legtöbb gabonában található összetevőjével szembeni allergiás reakció. Az immunbetegség sajnos nem múló jelenség. Ha egyszer kialakul, felszínre jön, akkor onnantól kizárólag a glutén kiiktatása jelent megoldást a lisztérzékenységi tünetek megszüntetésére. A lisztérzékenyek étrendje nem tartalmazhatja a glutént, azonban ma már széles kínálat van glutén mentes élelmiszerekből. A glutén mentes étrend összeállítása és beszerzése nagyobb munkát igényel a betegtől. A lisztérzékenység már kisgyermekkortól előforduló immunbetegség. Dieteikus, allergológus tud segíteni a szakszerű diagnózisban és a táplálási kérdésekben való eligazodásban.

Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete

Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete

Ha a búza, a rozs és az árpa magjában föllelhető fehérje együttesben - a gluténban - levő gliadin kapcsolatba lép a vele szemben képződő ellenanyaggal, akkor az aktiválódó nyiroksejtek a vékonybél nyálkahártyáját károsítják, s ez nemcsak emésztési és felszívódási zavarhoz vezet, hanem egyéb szervek betegségeivel is társulhat.

Megelőzhető-e a lisztérzékenység?

Megelőzhető-e a lisztérzékenység?

Megelőzhető-e a lisztérzékenység? A lisztérzékenység korai gyermekkorban kezdődik, még akkor is, ha a tüneteket csak felnőttkorban veszik észre. Az örökletes tényezők hatását jelzi, hogy a betegek családjában gyakran mások is érintettek, főként a betegek gyermekei és más elsőfokú rokonai. Esetükben a kockázat akár 10% is lehet.

Tuti menü