Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tudnivalók, cikkek, irások képes leírás - Kenyér.tlap.hu
részletek »

Tudnivalók, cikkek, irások - Kenyér.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kenyer.tlap.hu » Tudnivalók, cikkek, irások
Keresés
Találatok száma - 21 db
A jó kenyér titka

A jó kenyér titka

HUNORGANIC Kft Kenyérvarázs termékcsaládja olyan speciális kenyérliszt alapkeverékből áll amelyekből egyszerűen készíthetők finom és különleges kenyerek. A bioboltok polcain ma már számtalan lisztfajta megtalálható, így változatos kenyereket készíthetünk. Ügyelni kell azonban arra, hogy ne vigyük túlzásba a lisztfélék keverését, mert a program kijelölésénél egyszerűen nem tudunk mihez tartani. Általánosságban ajánlott, hogy a keverék kb. 40%-a búzaliszt legyen. A szójaliszt et nem célszerű 5-10 %-nál nagyobb arányban a keverékbe tenni, mert rontja a tészta állagát. A kukoricaliszt 30-40% arány felett törékennyé teszi a kenyeret, könnyen kiszáradóvá. A teljes kiőrlésű liszt ek egészségesebbek a fehér liszteknél, több rostot, ásványi anyagot tartalmaznak, de nehezebb, tömörebb tésztát adnak. A kenyérsütő gépekben a megfelelő programon készítsük.

A kenyér

A kenyér

Hazánkban a kenyér az étkezés egyik fő eleme. Esszük reggelire, vacsorára, főzelékekhez, húshoz, van, aki kenyeret kenyérrel. A paraszti háztartásban a kenyérsütés a gazdasszony dolga, pedig fizikai erőfeszítés tekintetében felveszi a versenyt a férfiak munkájával. Általában hetente egyszer sütöttek kenyeret, aminek aztán a következő sütésig ki kellett tartania.

A kenyér

A kenyér

A kenyér egyike a legalapvetőbb élelmiszereinknek, amelyet már a kőkorszak végén is ismerték és fogyasztották őseink. Fontosságát bizonyítja az is, hogy az irodalomban milyen gyakran előfordul a kenyér kifejezés. A kenyer oldal bemutatja a kenyér történetét, a házi kenyeret és kenyér recepteket kenyérsütővel vagy nélküle. Bemutatja a Magyarországon rendkívül népszerű bundáskenyeret. Külön aloldalon mutatja be a kenyérsütés örömét és a kenyérsütőgép működését.

A kenyér - I. rész

A kenyér - I. rész

Nehéz elképzelni egy magyar konyhaasztalt finom, friss és ropogós kenyér nélkül. Viszont a manapság a boltok polcain sorakozók meg sem közelítik az a pékárut, amit kenyérnek nevezünk.

A kenyér - II. rész

A kenyér - II. rész

Kiadósak, tápanyagokban gazdagok. Miért is mondanánk le a kenyérfogyasztásról, ha nem feltétlenül szükséges?! Persze ezt is teheted egészségesen, csak ismerni kell a dörgést. Például azt, hogy melyik kenyér elnevezése mit takar...

A kenyér dícsérete

A kenyér dícsérete

Október 16. - a Kenyér Világnapja. Teljesen jogos. A kenyérnek, az emberiség alapvető, évezredes múltú táplálékának igenis kijár a világnap. Lapozzunk csak bele a kenyér történelemkönyvébe! A liszt előállítása - i.e. 2000, Izraelben és a főníciaiknál megjelenik a sütőkemence - i.e. 1700, a görögöknél és a rómaiaknál megjelenik a kemence - i.e.500, hamarosan Rómában szakma lesz a pék, a kovász megjelenése - i.e.174, majd megalakulnak a pékek céhei, francia szerzetesek tanítják a népet kenyeret sütni, 1156. - Augsburgban könyvben említik a pékszakmát, 1787 - megjelenik az első dagasztógép, 1810 - a tésztafeldolgozás gépesítésének kezdete

A kenyér és a kalács

A kenyér és a kalács

A kenyér magyar elnevezése korai őspermi alapnyelvből származik, és megfelelőjét megtaláljuk a zűrjén, a votják és a mordvin nyelvekben egyaránt, csakhogy itt dara, darakása, derce jelentéssel ismerik, és használják. Vagyis a szó megmaradt, de közben az általa jelölt fogalom a történeti fejlődés évezredes útját járta be, amíg a mai kelesztett, foszlós, mindennapi kenyérig eljutott. Az ilyen, gabonából készült kelesztett kenyeret - bár nagy múltra tekint vissza - a nyelvterület nem minden részén sütötték általánosan, így a keleti székelységnél, a Bodrogközben, {H-274.} de másfele is csak az utóbbi időben szorította háttérbe a pépes ételeket és a kovász nélküli lepénykenyérfajtákat.

A kenyér története

A kenyér története

Kenyeret azóta fogyasztunk, amióta az emberiség létezik. Sőt, az előember is evett gabonamagvakat, a tűz megismerése után már meg is pörkölték azokat, könnyebb rágás végett zúzták, s az összeállt elegyet forró kövön felejtve kisült az, ami már kenyérnek mondható. Hamar rájöttek, hogy tápláló, erőt adó jóízű, minden korosztály számára fogyasztható étel a kenyér.

A lisztről - Lisztkészítés, -kódok, -hibák

A lisztről - Lisztkészítés, -kódok, -hibák

A liszt finom őrlemény, általában gabonából. A lisztekből leggyakrabban kenyér-, illetve lepényféléket készítenek, de lehetséges alkoholos itallá is erjeszteni, vagy dísztárgyakat, illetve ragasztót készíteni belőle. A gabonaliszt a malomipar terméke és jellemzően a sütőipar használja fel. A betűk a magyar nevekre és a fogósságra (L-nem fogós, F-fogós, FF-kétszerfogós, FFF-háromszorfogós), míg a szám a termék hamutartalmának százszorosa, tehát a szervetlenanyag-tartalmára utal.

Hirdetés
Házi kenyér

Házi kenyér

Igen, az egészséges, rostban és vitaminban gazdag táplálkozás nem merül ki az állandó zöldségevészetben, a kenyér ésszerű fogyasztása is beletartozik. Persze nem mindegy, hogy milyen kenyeret fogyasztunk, a kereskedelmi forgalomban kapható kenyér fedőnevű termékek egy része erre nem alkalmas. Viszont otthon is próbálkozhatunk kenyérsütéssel, mert mint minden, a kenyérféle is akkor igazán finom, ha magunk készítjük el!

Hizlal és véd a kenyér

Hizlal és véd a kenyér

Ma már a nagy választéknak köszönhetően szinte mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelőbb fajtát. Az idősebb generáció tagjainak emlékezetében még biztosan él az otthon sütött kenyér semmihez sem hasonlítható zamata. Vajon felidézhető-e ez az eltűnőben lévő íz"? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Weborvoshoz eljuttatott tájékoztatójával pillantsunk vissza történelmünkben és vessük össze, mennyiben változott meg, illetve mit jelentett a kenyér egykor és ma. Hirdetés

Jót tesz a fogaknak a teljes kiörlésű kenyér

Jót tesz a fogaknak a teljes kiörlésű kenyér

Az ún. teljes kiőrlésű pékáruk megjelenése óta rengeteg kedvező hatásukról számolt be a tudományos sajtó. Az ontario-i McMaster Egyetem kutatói újabb indokot szolgáltatnak az efféle termékek fogyasztására: véleményük szerint jót tesznek az ínynek és a fogaknak.

Kell-e a kenyér vagy töröljük végleg az étkezésünkből?

Kell-e a kenyér vagy töröljük végleg az étkezésünkből?

recept,receptek,étel,ital,ételek,italok, leves,levesek,főzelék,főzelékek,előétel, e lőételek,sült,sültek,hús,húsok,főétel,fő é telek,készétel,készételek,desszertek,des s zert,sütés,főzés,grillezés,süt,főz,párol , fűszer,fűszerek,fűszermester,borkínáló,s a noma,saláta,saláták,egytálétel,egytáléte l ek,tészta,tészták,tésztafélék,lekvár,lek v árok,befőtt,szendvics,vadétel,vadételek, f ortély,torta,torták,sütemény,sütemények

Kenyér - tippek, ötletek, házipraktikák

Kenyér - tippek, ötletek, házipraktikák

Kenyerünk hosszú ideig friss marad, ha mélyhűtőben tároljuk, és felhasználáskor a sütőben felforrósítjuk. Csak annyit melegítsünk ily módon, amennyit elfogyasztunk, mert ha kihűl, szárazabb lesz, mint volt. A friss kenyeret egy hónapig lehet a fagyasztóban eltartani.

Kenyér nélkül

Kenyér nélkül

A kenyér fontos szerepet játszik az életünkben: ami nélkülözhetetlen, az úgy kell, mint egy falat kenyér, a munkahelyünkön kenyeret keresünk, aki elveszíti az állását, az kenyér nélkül marad, mindennapi kenyerünkért imádkozunk...

Kenyérsütés otthon! - Fehér kenyér vs barna kenyér

Kenyérsütés otthon! - Fehér kenyér vs barna kenyér

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk. Kenyeret eszünk reggelire, kenyeret eszünk vacsorára, kenyeret viszünk tízóraira és a kirándulásokra, egyszóval sok kenyeret fogyasztunk. Az utóbbi években a híres habos fehér kenyéren kívül egyre több különböző kenyérféle kezd feltűnni az egyre szaporodó pékségek kínálatában. Az egyik barna, a másik csak félbarna, a harmadik rozs, a negyedik hárommagos, mintha a lakosság egy része érezné, hogy azzal a nagyon fehér kenyérrel talán mégsincs minden rendben.

Kenyérsütés régen és most

Kenyérsütés régen és most

Sokunk emlékezetében él még az a kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a tészta, nagyi begyújtotta a kemencét, és egy óra múlva már sült is a kenyerünk. Az a friss ropogós kenyér, és az az illat, ami betöltötte az egész házat, az felejthetetlen!

Tuti menü